top of page

Etkinlikler

 

 

Mimarlık Eğitimi Derneği [MimED], 6 - 7 Nisan 2018 tarihlerinde Coimbra, Portekiz'de düzenlenen "Teaching Through Design" temalı 2. RMB (Re-use of Modernist Buildings) Konferansı kapsamında, dernek çalışmalarını ve MimED2017 16. Öğrenci Ödülleri'nde yer alan projeleri sunarak yer almıştır. 

 

ArchED Sunumu / Coimbra, Portekiz, 2018
mimed_coimbra (2).jpg
mimed_coimbra (1).jpg
mimed_coimbra%20(3)_edited.jpg
mimed_poster_portekiz_l.jpg

Mimarlık Eğitimi Derneği [MimED] Yönetim Kurulu’nun 17/01/2013 tarihli toplantısında ‘Unutulmayanlar’ temalı bir toplantı serisinin düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu projenin ilk konuklarını iki değerli bilim insanı ve eğitimci Prof. Dr. Özgönül ve Erdem AKSOY’lar olmuştur. Onları, mimarlık bilimi ve eğitimine adanmış yaşamları ve kişilikleriyle, dostları, meslektaşları, öğrencilerinin katılımıyla bir kez daha anmak üzere bu serinin ilk toplantısının düzenlenmesi amaçlanmıştır.  

 

Bu kapsamda Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü kurucuları Prof. Dr. Özgönül AKSOY ve Prof. Dr. Erdem AKSOY’un eğitim idealleri, bilimsel yaklaşımları ve toplumsal sorumluluk anlayışlarına odaklanacak panel oturumlarının yanı sıra bir görsel sunum yapılması ve anı kitabının hazırlanması planlanmıştır. Konuşmacılar ve dinleyiciler ayrımı olmadan, tüm katılımcıların AKSOY’ların bilim insanı ve eğitimci yönleri hakkındaki bilgi, düşünce ve anılarını paylaşacağı daha doğal bir ortamın oluşması hedeflenmiştir.
 

Anma toplantımız Özgönül ve Erdem Aksoy’un öğrencilik ve asistanlık yıllarını geçirmiş oldukları İTÜ Mimarlık Fakültesi, Taşkışla Binası 127 numaralı salonda 29 Kasım 2013 Cuma günü 9.00-18.00 arasında gerçekleşmiştir.

Aksoy'ların, öğrencilik ve asistanlık yıllarını geçirdikleri Taşkışla'da düzenlenen ve dört oturumda gerçekleşen etkinlikte, açılış konuşmasını MimED adına Prof.Dr. Gülsün Sağlamer yaptı. Ardından organizasyon adına Doç. Dr. Türkan Ulusu Uraz, KTÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. İlkay Maşat Özdemir ve Aksoy ailesi adına Doç.Dr. Asu Aksoy konuşmalarını yaptılar. 
 

Yürütücülüğü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer tarafından yapılan "MİMARLIK ve EĞİTİMCİLİK İDEALLERİ" konulu ilk panel oturumuna Prof. Dr. Doğan Kuban, Prof.Dr. Afife Batur, Prof. Dr. Nigan Beyazıt, Prof. Dr. Süha Gürel, Prof. Dr. Yıldız Sey, konuşmacı olarak katıldı. Yürütücülüğünü Prof.Dr. Yıldız Sey'in yaptığı "YENİ BİR EĞİTİM ve YAŞAM ORTAMININ TASARIMI" konulu ikinci panel oturumuna Prof. Dr. Erdal Aksügür, Prof. Dr. Şinasi Aydemir, Prof.Dr. Sonay Çevik, Prof. Dr. Orhan Kuntay, Öğr. Gör. Hasan Saltık, konuşmacı olarak katıldı. Yürütücülüğünü Prof. Dr. Erdal Aksügür'ün yaptığı "BİLİMSEL İDEALLER veTOPLUMSAL SORUMLULUK ANLAYIŞLARI" konulu üçüncü panel oturumuna Prof.Dr. Mustafa Kandil, Prof.Dr. Gencay Şaylan, Prof.Dr. Refik Toksöz, Doç. Dr. Türkan Ulusu Uraz, Dr. İzzet Göldeli, konuşmacı olarak katıldı. Yürütücülüğünü Prof.Dr. Afife Batur'un yaptığı "FARKLI MESLEKİ DENEYİMLER ve YAŞAMLAR" konulu dördüncü ve son panel oturumunda Prof. Dr. Yavuz Koşaner, Feyyaz Kuğu, Recep Önal, Çoşkun Karadeniz, Gülnaz Teymur, konuşmacı olarak katıldı. 

 

Etkinlik Programı

Unutulmayanlar: Prof. Dr. Özgönül / Erdem Aksoy Anma Toplantısı
Özgönül-ve-Erdem-Aksoy-çifti-640x521.jpg
Aksoylar.jpg

MimED üç yarıyıldan beri, Doç. Dr. Funda UZ moderatörlüğünde, yirmili yaşlarının ilk yıllarında Taşkışla'da mimarlık okumuş, kendi yolunu yurt dışı deneyimleri, kendi özgür iradesi ile seçtiği etkinliklerle zenginleştirmiş, henüz yolun başında ama yakın zamanda kendi üretim alanının, üzerine konuşulur, özgün, yaratıcı işlerini gerçekleştirecek isimlerini Taşkışla ve sonrası deneyimlerini paylaşmak üzere öğrencilerle buluşturmuştur.

2011 – 2012 bahar yarıyılında Kerem PİKER, Ali TAPTIK, Ali DUR, Zeynep BACINOĞLU, Orkun BEYDAĞI, Alper DERİNBOĞAZ, Hülya ERTAŞ, Sevince BAYRAK ve Oral GÖKTAŞ davetli konuşmacı olarak katkı vermiştir.

 

İkinci yarıyılında 20 Something… etkinliği Creative Initiative ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci İnisiyatifi işbirliği ile gerçekleşmiştir. 2012 – 2013 güz yarıyılında Gökhan AKSOY, Meriç ÖNER, SCRA, Bilge KALFA, Gökçe ÇIBIK, Onat ÖKTEM, Orhan ERSAN, Ferhat HACIALİBEYOĞLU, Deniz DOKGÖZ katkı vermiştir.

Üçüncü yarıyılında 20 Something… yine Creative Initiative ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci İnisiyatifi işbirliği ile devam etmiştir. 2012 – 2013 bahar yarıyılında Cenk DERELİ, DIST Architects, İkikerebir Mimarlık, Onbir41, Bilge KALFA, Ziya İMREN, Gökçe ÇIBIK, Gökhan KINAYOĞLU katkı vermiştir.

age: twenty-something / 20'li yaşlarında... mimarlık okudular ve sonra...
twentysomething 2013 - 72dpi 25cm.jpg
twentysomething 2012 - 72dpi 25cm-2.jpg
twentysomething 2013 tek - 72dpi 25cm.jp
stajİstanbul

stajİstanbul programı, İstanbul dışındaki kurumlarda Mimarlık eğitimine devam eden 4 veya 5 ya da 6. yarıyılını tamamlamış öğrencilerin katılabileceği 10 günlük, İstanbul deneyimlerinin paylaşım-aktarım seminerleri, geziler, vaka analizleri ve düşünce üretim atölyeleri içeriğinde ele alınacağı bir staj/çalıştay olarak düzenlenmiştir. Program duyurusunun İstanbul dışındaki üniversitelerin Mimarlık Bölümlerine iletilmesi ile Bölüm Başkanlıkları aracılığıyla öğrencilere duyurulması sağlanmıştır. Şantiye gezilerinin güvenlik nedeniyle en fazla 20 kişilik gruplar ile yürütülmesi zorunluluğuna bağlı olarak kontenjan 20 kişi ile sınırlı tutulmuştur. Başvurular sırasında öğrencilerden mimari proje atölyelerindeki başarılarını, mimarlığa ilgilerini ve programa başvurma gerekçelerini açıklayan niyet mektubu ile not döküm belgelerini iletmeleri istenmiştir. Başvurular elektronik posta adresi (stajistanbul@gmail.com) aracılığı ile alınmıştır. Otuzun üzerinde başvuru olmuş ve başvuran ilk 20 öğrenci programa katılmak üzere seçilmiştir. Bu öğrencilere elektronik posta aracılığıyla bildirim yapılmış ve her bir öğrenci için Bölüm Başkanlıklarına iletilmek üzere programa seçildiğine dair yazı gönderilmiştir. Program kapsamında düzenlenecek şantiye gezileri nedeniyle, öğrencilerin bağlı bulundukları kurum tarafından sağlık sigortalarının yaptırılması istenmiştir. Bu amaçla öğrencilerin bağlı bulundukları kurumları tarafından hazırlanan ve onaylanması talep edilen belgeler de onaylanarak kendilerine iletilmiştir. Öğrenciler kurumlarının sağlık sigortası işlemlerini tamamlamasından sonra ilgili belgeyi iletmişlerdir. Program süresince öğrencilerin İTÜ Gümüşsuyu Erkek Öğrenci Yurdunda İTÜ Rektörlüğünün desteği ile ücretsiz olarak konaklamaları sağlanmıştır. Ayrıca program süresince topluma taşıma ile ulaşımın zor olduğu bölgelerdeki etkinlikler, İTÜ rektörlüğü tarafından sağlanan otobüsler ile gerçekleştirilmiştir. stajİstanbul programı, 2012 ve 2017 yıllarında olmak üzere 2 kez gerçekleştirilmiştir.

stajIstanbul POSTER-72dpi 24cm.jpg
başarı ve hizmet ödülleri

MimED'in ilkini 2007'de başlattığı, 2009 Forumu’nda ve 2011 MimED Öğrenci Yarışması ödül töreninde sürdürdüğü Mimarlık Eğitiminde “Üstün Başarı” ve “Üstün Hizmet” ödülleri verilmesi projesi mimarlık eğitimine önemli katkılar yapmış olan değerli hocaların ve düşünce insanlarının görünürlüğüne katkı sağlamayı hedeflemektedir. MimED bugüne kadar 3 üstün başarı, 31 üstün hizmet ödülü vermiştir:

Üstün Başarı Ödülü - 2007: Hülya YÜREKLİ
Üstün Hizmet Ödülleri - 2007: Doğan KUBAN, Ruhi KAFESCİOĞLU, Ahmet
KESKİN, Hande SUHER, Doğan ERGİNBAŞ, Gazenfer BEKEN, Abdullah SARI, Muzaffer SUDALI,Muammer ONAT, Gündüz GÖKÇE, Orhan ŞAHİNLER, Muhlis TÜRKMEN, Muhteşem GİRAY , Esat SUHER.


Üstün Başarı Ödülü - 2009: Hasan ŞENER
Üstün Hizmet Ödülleri - 2009: Ayten ÇETİNER, Bülent ÖZER, Afife BATUR,
Cevat ERDER, Erol KULAKSIZOĞLU, Doğan TUNA, Metin AHUNBAY, Leyla
BAYTAR, Semra ÖGEL , Enis KORTAN, Latife GÜRER.

 

Üstün Başarı Ödülü - 2011: Ferhan YÜREKLİ
Üstün Hizmet Ödülleri - 2011: Mine İNCEOĞLU, Necati İNCEOĞLU, Nigan
BAYAZIT, Uğur ERKMAN, Gürhan TÜMER, Yıldız SEY, Şevki VANLI.

RIBA President's Medals 2010 Sergisi

İngiliz Kraliyet Mimarlar Birliği [RIBA] tarafından organize edilen “The RIBA President’s Medals 2010” Mimarlık öğrencileri ödülleri sergisi, Romanya’da “Ion Mincu” Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesi’nde sergilendikten sonra İTÜ Mimarlık Fakültesi ve Mimarlık Eğitimi Derneği işbirliğiyle Taşkışla Binası 109 holünde 26 Ocak – 26 Şubat 2012 tarihleri arasında sergilenmiştir.

Bu sergiye paralel olarak 2010 – 2011 Güz yarıyılı Bitirme Ödevi A grubu öğrencilerinin Romanya’da “Tuna Deltası İleri Araştırmalar Merkezi” konulu projeleri de İTÜ Taşkışla Binası 102 nolu salonda izlemeye açılmıştır.

RIBA 2010 Poster - 72dpi 24cm.jpg
MimED FORUM 4, Kayseri 2009

MimED ve Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliği ile düzenlenen Dördüncü Mimarlık Eğitimi Forumu “Mimarlık Eğitiminde Esneklik” başlığı altında, 26-29 Mayıs 2009 tarihleri arasında Kayseri, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenmiştir. Foruma Iris Aravot (Israel Institute of Technology), İhsan Bilgin (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Kim Dovey (University of Melbourne), Kojin Karatani (Tokyo), Aykut Köksal (Mimar Sinan Üniversitesi), Sharon Matthews (National Architectural Accrediting Board), Herman Neuckermans (Catholic University Leuven), Juhani Pallasmaa (Architect SAFA, Hon. FAIA), Uğur Tanyeli (Yıldız Teknik Üniversitesi), Ferhan Yürekli (İstanbul Teknik Üniversitesi), Conall O'Cathain (Queen's University, Belfast) davetli konuşmacı olarak katılmıştır.

MimED Forum 4.jpg
MimED FORUM 3, İstanbul 2006

MimED Forum 3, "Global Architectural Education Area" teması ve "mobilite", "kalite", "kooperatif çalışmalar", "küresel stüdyolar, küresel dersler", "küresel staj" alt başlıklarıyla 15-17 Kasım 2006 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştirilmiştir. 

mimed arched forum 3  poster.jpg
MimED FORUM 2, KKTC 1998

MimED Forum 2, "Architectural Education for the Third Millennium" temasıyla 1998 yılında KKTC, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. 

MimED FORUM 1, İstanbul 1997

MimED Forum 1, "Quality-Assurance-Accreditation" teması ile 1997 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştirilmiştir. 

bottom of page